Hvorfor homogen vinyl?


Homogen vinyl har bruksområder som skoler, barnehager, kontorer, sykehjem og omsorgsboliger, for å nevne de viktigste. Listen over bruksområder er lang. Etter mange eksperimenter for å utvikle gulvbelegg fra syntetisk polymer PVC, fikk Polyflor-teknologer et virkelig gjennombrudd da de var i stand til å gjøre en homogen vinyl til et gulvprodukt. Polyflor var en av pionerene på utvikling av homogen vinyl på 50- tallet. Maskinene i Manchester går i dag natt og dag for å nå målet om å være nummer 1 på levering.

Robuste og kvalitetssikre gulv

Vinyl er den daglige benevnelsen for PVC – Polyvinylklorid. PVC er et kunststoff med en rekke egenskaper, som gjør det velegnet til gulvbelegg. For å oppnå ønskede egenskaper tilsettes det i produksjonsprosessen forskjellige stoffer som stabilisator, mykgjører, fargestoffer og eventuelle fyllstoffer. Den unike vinylblandingen sammen med valsingen i produksjonen gir kvalitetsforskjeller mellom ulike homogene vinyler og leverandører. En påstand om at kun vinylinnholdet styrer kvaliteten på gulvbelegget, er derfor ikke sannheten. Slitasjetester som EN 660 og testen på inntrykksfasthet; EN 433 er enkle å lese ut fra databladet på produktet, og forteller noen om slitestyrken og evnen til å tåle riper. Emisjonstester kan også være smart å se for å legge tilrette for så godt inneklima som mulig.

Tåler migrasjonsmerker

De homogene vinylgulvene er gode mot migrasjonsmerker. Det betyr at skomerker og gummihjul kan stå lengre på de homogene gulvene før de blir vanskelig å fjerne. Homogenvinyl tåler større bevegelser på undergulv av spon versus heterogen vinyl. Grunnen er at heterogen vinyl har glassfiberbærer og tåler ikke bevegelsen like godt. Homogen vinyl er enkel å forme ned i sluk og i hulkil. Skulle du være uheldig og få et hakk eller skade i gulvet, er det enkelt å reparere.

Kreative muligheter med farger og design

Homogen vinyl levere som oftest i 2 meters bredder eller i fliser. Flisene er blant annet egnet som en problemløser der fukt siger inn i undergulvet. Åpningen i fugene kan være tilstrekkelig for å slippe ut noe av fukten i undergulvet versus en banevare. Dette for å unngå at gulvbelegget blærer seg. Med fliser kan du oppnå et helt spesielt design ved å blande farger og design.

Tåler belegget gulvvarme?

Vinyl kan legges på gulv med gulvvarme, dog må temperaturen på gulvoverflaten normalt ikke overstige 27 grader. Dette gjelder også under tildekning. Ved høyere varme over tid kan vinylgulvet bli ødelagt og lys vinyl kan bli misfarget. Tildekking med tepper kan også føre til misfarging.

Spesielle egenskaper

De homogene gulvene finnes også som EC (electrostatic conductive) eller SD ( static dissipative) belegg. Disse spesielle gulvene brukes i eksempel trafostasjoner, wafer-fabrikker, laboratorier og flere andre elektroniske miljøer. Kravene til gjennomledningsmotstand er ulike, dette bestemmer spesifikk type samt nødvendigheten med kobberbånd og ledende lim.

Beskrivelse av homogen vinyl

Ved beskrivelse av homogen vinyl i prosjekter, vil det være uklokt og kun beskrive en ”2 mm homogen vinyl” uten å skrive inn slitasjeklasser, inntrykksfasthet, emisjonskrav, antall farger og miljødokumentasjon. I en anbudskonkurranse vil det være fare for at byggherre ender opp med et produkt av for dårlig kvalitet, begrenset fargeutvalg og ikke tilfredsstillende dokumentasjon. Dette kan føre til unødvendig dyre driftskostnader og ulemper for byggherre.

Ta kontakt med oss

Hos Polyflor finner du 12 kolleksjoner innenfor produktgruppen homogen vinyl og 129 farger å velge mellom. Alle gulvene har en PUR-forsterket overflate, som sikrer et enkelt renhold der polish ikke er nødvendig. De fleste kolleksjoner er Eurofins sertifiserte produkter, og oppnår Indoor Air Comfort Gold som bidrar til det beste inneklimaet. Alle kolleksjoner får høyeste score A+ innen BREEAM klassifisering. Som første gulvleverandør fikk Polyflor BES 6001 i 2015. BES 6001 er en viktig standard og vil være svært verdifull for kunder som ønsker å anskaffe produkter med miljøvennlighet og sporbarhet, fra samfunnsbevisste og etiske leverandører.

Som en av de ledende produsenter og gulvleverandør i Norge bistår vi gjerne i prosjektet med rådgivning og funksjonsbeskrivelser for å bidra til at byggherre får en tilstrekkelig kvalitet og økonomisk drift av gulvene. Ta kontakt med vårt salgskontor eller en av våre distriktssjefer. Vil du ha tilsendt funksjonsbeskrivelse eller ønsker en oppdatering om homogen vinyl fra en av våre distriktssjefer, fyller du informasjonen her.

Se forøvrig alle våre kolleksjoner på homogen vinyl her. Du kan bestille gratis prøvemateriell eller store prøver (A4) til ditt prosjekt hos salgskontoret eller på mail firmapost@polyflor.no

Raymond Olsen

Markedssjef Polyflor Nordic