Haukeland Sykehus viser vei til fremtidens renhold

Haukeland Sykehus viser vei til fremtidens renhold

Intervju med driftsoperatør, Harriet Kvamsdal ved Haukeland Sykehus

Ingen kjemi – bare vann og maskin.

Når du har jobbet med renhold i nesten 30 år, vet du hva som fungerer – og hva som ikke gjør det. På Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Haukeland Sykehus, også kjent som glassblokkene, er det Harriet som har ansvaret for renholdet. Med 42 ansatte og et imponerende lavt sykefravær, er det mange som peker på Harriet som nøkkelen bak det gode arbeidsmiljøet. Selv gir hun æren til “flokken sin”.

– Vi starter hver dag med kaffe og samhold. Folk kommer en halvtime før de begynner, for å ta en kopp og skravle. Det gjør en enorm forskjell, sier hun.

Men det er ikke bare kulturen som utmerker seg – det gjør også selve renholdet. På BUS1 har det vært kjemikaliefritt renholdt i snart ni år.

– Man sparer masse på å ikke bruke kjemi. Jeg tror ikke gulvene har godt av lag på lag med produkter. Gummigulvet tåler vann, maskiner og tøff bruk – og det holder seg like pent, sier Harriet.

Osmosevann og gummigulv – en perfekt kombinasjon

Harriet og teamet hennes bruker et spesielt rengjøringsvann laget med en Tersano-maskin. Den gjør om helt vanlig springvann til et naturlig desinfiserende middel ved å tilsette ozon – helt uten kjemikalier eller salt. Resultatet er et vann som både renser og dreper bakterier, og som er trygt å bruke i alle typer omgivelser. – De sier det er så trygt at man kan drikke det, men jeg har ikke prøvd, ler Harriet.

Det er likevel ikke alltid de bruker det spesielle vannet.

– Vi vasker ofte med helt vanlig springvann også, og det fungerer veldig bra – spesielt på gummigulvene.

– Vi kaller det vidundervann! Det er miljøvennlig, skånsomt for både ansatte og overflater – og det fungerer. Hele Haukeland bruker det nå, men vi vet ikke om noen andre sykehus i Norge har tatt det i bruk.

Dette vannet, kombinert med gummigulv med PRO-overflate, gjør hverdagen enklere.

– Vi har mange store maskiner, en av dem veier nesten ett tonn, og det går helt fint på gummigulvene, forteller Harriet.

PRO-overflaten tåler både maskinvask, tung belastning og daglig bruk. Rullemotstanden er lav, så maskinene går lett. – Vi maskinvasker nesten overalt. Det er viktig for inneklimaet, spesielt nå om vinteren, når det dras inn mye salt, sier hun.

Kunst: Ida C.Helland-Hansen

Kunst på gulvene gir pusterom

Gulvene på avdelingen er ikke bare funksjonelle – de er også en del av opplevelsen. Kunstner Ida C.Helland-Hansen har integrert kunst i gulvene som skaper små pusterom for pasienter, pårørende og ansatte. Motivene er laget for hånd og delvis med WaterJet-teknologi, og tilbakemeldingene fra både pasienter og ansatte er positive.

– Det er kjempekoselig, sier Harriet. – Det gjør noe med stemningen i korridorene.

Steingulv, bakterietesting og beinhard jobbing

I Overflatenes egenskaper spiller en viktig rolle i å opprettholde et hygienisk miljø. Gummigulvene har noen hygieniske fordeler, ettersom materialet er helt tett, noe som gjør det vanskeligere for bakterier å feste seg. Harriet er også nøye på at de tester bakterieveksten jevnlig.

– Jeg er veldig glad for testingen, for det gir oss trygghet og bekrefter at vi holder bakteriefloraen nede. Noen ganger får vi til og med null på testene, og det er en fantastisk følelse, sier Harriet.

Det er ikke alle gulv som er like samarbeidsvillige. I svømmehallen på avdelingen ligger det ubehandlede steingulv, som gir en del utfordringer.

– Vi må rotere på hvem som vasker der. Det er så tungt at folk risikerer å bli syke om de jobber for lenge i det området. Men vi har gode prosedyrer, og vi ber ofte om bakterietesting. Vi vet at vi gjør en skikkelig jobb, sier Harriet stolt.

Et gulvvalg som fungerer – også i praksis

Selv om renholdere ikke alltid får bestemme hvilke gulv som legges, er Harriet tydelig på hva hun ville valgt:

– Gummigulvet er helt prima. Det tåler maskinvask, høy belastning og daglig renhold – og det ser fortsatt bra ut. Jeg synes gummigulv er supert i dag – det krever så lite for å holde det rent, sier Harriet.

Godt samarbeid

Harriet har fulgt utviklingen i faget helt siden 90-tallet. Hun kjenner hver krik og krok av Haukeland og setter pris på godt samarbeid – både internt og med leverandører.

– Jeg har jobbet på nesten alle byggene her. Nå har jeg ansvar for glassblokkene, laboratoriebygget, apoteket og mer. Samarbeidet rundt overtakelse av gulvene har vært kjempebra. Jeg setter stor pris på at vi kan diskutere løsninger sammen. Det er ingen som er god alene.

Avslutningsvis spør vi om hun har noen råd til andre som jobber med renhold av gummigulv:
– Ingen kjemi! Bruk vann og maskin. Det holder – og gulvene holder seg fine.