Klikkvinyl – slik legger du gulvet selv

Klikkvinyl er perfekt for deg som har lyst til å gjøre jobben selv, enten du har mye eller lite erfaring med montering av gulv.

Det er også et godt alternativ når du har behov for et gulv som tåler mer enn tradisjonell parkett og laminat. Med klikkvinyl fra EnCore rigid Loc trenger du ikke bekymre deg for unger som søler, eller hunder som riper opp gulvet. Dette gulvet er nemlig 100% vanntett og tåler skikkelig hard bruk. Gulvet kommer i naturtro tre-imitasjon i flere nyanser, og leggingen klarer du enkelt selv.

Her har vi laget en enkel veiledning for
deg som ønsker å gjøre jobben selv.

Planlegg og forbered

Du er kanskje ivrig etter å sette i gang, men husk å gi gulvet nok tid til å akklimatisere seg til temperaturen i rommet. Fra du har gulvet i hus, bør du vente to-tre døgn før du starter monteringen, avhengig av temperatur og årstid.

Det er viktig at du leser leggeanvisning nøye. Her har du en enkelt veiledning, men det kan hende at du må ta spesielle hensyn til ditt bruk, eller til det rommet du skal legge gulvet ditt.

Start med å gi rommet en vask, eller fei bort skitt og rusk med en kost. EnCore Rigid Loc skal ikke limes og kan legges rett på de fleste gulv. Andre gulvtyper krever at du bruker et underlag, men fordi EnCore Rigid Loc har en integrert trinnlydsdempende bakside, hopper vi rett til leggeprosessen.

Klikkvinyl fra Expona EnCore Rigid Loc

Du oppnår best resultat ved å legge gulvet i rommets lengderetning. Har du et kvadratisk rom kan du legge gulvet i samme retning som lyset faller i rommet. 

Avstand til vegg skal være minimum 5mm på alle sider for å tillate bevegelse i gulvet, bruk gjerne avstandsklosser for å sikre riktig avstand både på kort- og langsider. Denne glippen dekkes senere når listene kommer på plass.

Klikk deg til nytt gulv

Når du har funnet ut av hvordan gulvet skal ligge, legger du den første planken i venstre hjørne og jobber deg mot høyre. Den neste planken plasseres slik at kortsiden passer inn i sporet. Press plankene forsiktig på plass i riktig spor og slå over skjøten med en gummihammer for å låse. Gjenta prosessen med å låse skjøtene for hver planke du legger. Når du kommer til den siste planken på raden, kapper du den til og bruker avkappet som første planke på neste rad. Pass på at kappene du bruker ikke er kortere enn 35cm.

Fortsett å legge rad for rad, når du er ferdig med rommet settes lister på plass og gulvet er klart til bruk. Nå har du lagt et gulv som tåler vann og søl og krever lite vedlikehold. Gulvet er ferdig overflatebehandlet og rengjøres enkelt med mikrofiber, eller våtmopp med et nøytralt vaskemiddel.